brexit or no brexitLiderii statelor UE vor sa respinga cererea de amanare a Brexit (surse)
Liderii celor 27 de state din cadrul Uniunii Europene se orienteaza spre respingerea amanarii pana pe 30 iunie a iesirii Marii Britanii din organizatie, preferand un termen mai scurt, afirma surse din cadrul Consiliului UE citate de Agentia France-Presse si de cotidianul Le Figaro, potrivit Mediafax.

 Ambasadorii celor 27 de state membre UE au avut o reuniune informala miercuri seara, pentru a analiza situatia amanarii Brexit, solicitata de premierul Theresa May."Problema datei este de resortul sefilor de stat si de guvern", a declarat un functionar UE, precizand ca se vehiculeaza respingerea amanarii pana pe 30 iunie, preferandu-se un termen mai scurt, probabil 22 mai, cu o zi inainte de inceperea scrutinului europarlamentar.Uniunea Europeana este favorabila amanarii scurt timp a iesirii Marii Britanii, a declarat miercuri dupa-amiaza Donald Tusk, presedintele Consiliului European, conditionand decizia de un vot favorabil pe tema Acordului Brexit in Parlamentul britanic.

Premierul Theresa May a anuntat miercuri ca a solicitat formal amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana pana pe 30 iunie, prin prelungirea negocierilor in virtutea Articolului 30 al Tratatului comunitar. Theresa May a sustinut la Londra ca nu ar fi corect ca Marea Britanie sa participe la scrutinul europarlamentar programat in perioada 23-26 mai. Premierul Marii Britanii a transmis ca i-a solicitat formal presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prelungirea negocierilor in virtutea Articolului 50 al Tratatului UE pana pe 30 iunie. "In calitatea de prim-ministru, nu sunt pregatita sa aman Brexit mai tarziu de 30 iunie", a afirmat Theresa May.

Oficiali din cadrul Comisiei Europene au declarat sub protectia anonimatului pentru agentia de presa Reuters ca liderii Uniunii Europene vor stabili la summitul Consiliului European daca vor accepta producerea Brexit pe 23 mai sau daca vor opta pentru o amanare mai indelungata, de cel putin un an. In al doilea caz, Marea Britanie va trebui sa participe la scrutinul europarlamentar. "Orice amanare oferita Marii Britanii va trebui fie sa dureze pana pe 23 mai 2019, fie ar trebui sa fie o perioada semnificativ mai lunga si va necesita participarea la alegerile europene. Aceasta este singura modalitate de a proteja functionarea institutiilor UE si capacitatea acestora de a lua decizii", arata un proiect de document al Comisiei Europene.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de doua ori Acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head