aeroport zboruri anulateProblema invocata de operatorii aerieni si aeroporturi este lipsa personalului
Mii de turisti si-au vazut vacantele de Paste perturbate sau anulate, deoarece companiile aeriene si aeroporturile nu au suficient personal pentru a face fata redresarii cererii, pe masura ce restrictiile pandemiei sunt relaxate in Europa, transmite Reuters.

Ratele ridicate de Covid-19 in Marea Britanie au provocat absente ale personalului companiilor aeriene si aeroporturilor, care aveau deja probleme sa recruteze dupa ce lucratorii au parasit industria in timpul pandemiei.
Transportatorul low-cost easyJet a fost unul dintre cei mai afectati, spunând ca a anulat aproximativ 60 de zboruri in Marea Britanie marti si ca se asteapta la anulari similare in zilele urmatoare.
Compania a anulat peste 200 de zboruri in weekend si alte 62 luni.

Paul Charles, seful companiei de consultanta pentru turism The PC Agency, a spus ca ar putea fi nevoie sa treaca cel putin doua sau trei luni pentru a trece printr-un cocktail neplacut de lipsa de personal, cazuri de Covid-19 si intârzieri in aprobarea permiselor de securitate pentru lucratorii aeroporturilor si companiilor aeriene.
”Este ironic ca insasi dorinta de a-i face pe oameni sa rezerve din nou, dupa pandemie, cauzeaza probleme de transport mai dificile decât cele create de Covid in sine”, a spus el.

EasyJet a spus ca asigura un echipaj suplimentar in asteptare, dar a anulat unele zboruri pe rute pe care opereaza servicii frecvente, astfel incât pasagerii sa aiba optiuni de rerezervare.

British Airways a anulat 662 de zboruri in saptamâna incheiata duminica, a declarat firma de analiza a aviatiei Cirium, desi acestea includ zborurile pe distante lungi suspendate din cauza sanctiunilor si restrictiilor, cum ar fi in Rusia si partile din Asia afectate de Covid-19.
BA a refuzat sa ofere o cifra pentru anulari. De asemenea, transportatorul a fost lovit de o alta defectiune IT miercuri.
Numarul de zboruri anulate din cauza bolilor personalului in ultimele zile a fost de o singura cifra, a declarat marti un purtator de cuvânt. Dar intârzierile in verificarile cerute de guvern pentru personalul nou au impiedicat accelerarea zborurilor pâna in vara, a spus el, si au redus deja cresterea planificata a serviciilor cu aproximativ 20 de zboruri pe zi pâna la sfârsitul lunii mai.
Lipsa de personal este o problema atât la sol, cât si in aer.

Cozile de la Aeroportul Manchester, al treilea cel mai aglomerat din Marea Britanie dupa Heathrow si Gatwick din Londra, au iesit marti dintr-un terminal, iar pasagerii s-au plâns de ore de asteptare la caruselul de bagaje. Aeroportul si-a cerut scuze pentru intrerupere.
”Pe masura ce continuam sa ne redresam dupa pandemie si numarul de pasageri creste, cozile de securitate pot fi uneori mai lungi decât de obicei”, a spus acesta pe Twitter.

Asociatia Operatorilor de Aeroporturi din Marea Britanie a declarat ca membrii sai isi maresc personalul cât mai repede posibil. Dar o combinatie intre o piata a fortei de munca strânsa, intârzierile in controalele de securitate pentru personalul nou si care revine, precum si absentele legate de Covid ar putea pune unele aeroporturi sub presiune.
”Acest lucru poate insemna cozi mai lungi la orele de vârf”, potrivit asociatiei.
Aeroportul din Dublin a avertizat pasagerii ca vor fi cozi lungi mai multe saptamâni, pe masura ce isi reconstruieste operatiunile si recruteaza si antreneaza personal nou de securitate.

Ryanair, cel mai mare transportator low-cost din Europa, al carui numar de pasageri a depasit nivelul de dinainte de pandemie luna trecuta, a cerut guvernului irlandez sa foloseasca armata pentru a face fata intârzierilor, temându-se de impactul asupra perioadei cheie a sarbatorilor de Paste.
Cel mai mare operator aeroportuar din Germania, Fraport, si-a avertizat la rândul sau pasagerii cu privire la intârzierile de Paste.
Grupul, care gestioneaza facilitati in noua tari si principalul aeroport din Frankfurt, isi propune sa angajeze 1.000 de lucratori in acest an si a recrutat aproximativ 300 in perioada ianuarie-martie, a declarat un purtator de cuvânt.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head