Marble Arch Londra2Pentru prima data, Marble Arch din Londra a fost iluminat in culorile tricolorului
Ambasada Romaniei la Londra a celebrat Ziua Nationala a Romaniei 2022 printr-o serie de evenimente dedicate promovarii Romaniei si comunitatii romanesti in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Emblematicul monument Marble Arch din Londra a fost iluminat in culorile drapelului Romaniei la 1 decembrie 2022, fiind pentru prima data cand un astfel de eveniment are loc in capitala Regatului Unit. Initiativa a Ambasadei, aceasta premiera a fost posibila cu sprijinul Westminster City Council.

receptie LondraReceptia care a reunit reprezentanti si membri ai comunitatii romanesti a fost organizata la 1 decembrie in Canary Wharf, loc simbolic, dat fiind ca un roman, Sir George Iacobescu, a avut o constributie decisiva la construirea impresionantului cartier londonez. In discursul sau, pe langa evocarea legaturilor puternice din cele doua tari, ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Laura Popescu, a vorbit despre vasta comunitate romaneasca de aici si rolul semnificativ al acesteia in societatea britanica. De altfel, potrivit celor mai recente statistici, limba romana este a treia cea mai vorbita limba in Anglia si Tara Galilor.

Ambasadorul Romaniei in UK Laura PopescuIn cadrul evenimentului, ambasadorul Laura Popescu a evidentiat initiativele misiunii diplomatice pentru sprijinirea procesului de integrare a cetatenilor romani si a eforturilor de coagulare ale comunitatilor si asociatiilor romanesti. De asemenea, a evocat activitatea intensa si complexa a echipei Consulatului General Londra, consulatul cu cele mai multe servicii consulare la nivelul retelei consulare a Romaniei.

Celebrarea Zilei Nationale a Romaniei la Londra a inclus, la 2 decembrie, o receptie dedicata autoritatilor britanice, corpului diplomatic acreditat la Londra, mediului de afaceri, mediului academic si cultural, evenimentul reunind inclusiv reprezentanti de nivel inalt ai guvernului britanic. In cadrul interventiei sale, ambasadorul Laura Popescu a evidentiat nivelul foarte bun al relatiilor bilaterale in multiple domenii in cadrul Parteneriatului Strategic dintre Romania si Regatul Unit, legaturile istorice dintre cele doua tari si contributia majora a comunitatii romanesti in diferite paliere esentiale ale societatii si economiei britanice.
Totodata, a punctat sprijinul multisectorial oferit Ucrainei de catre Romania in contextul conflictului generat de agresiunea Federatiei Ruse si a subliniat angajamentul ferm al Romaniei pentru securitatea transatlantica, zilele trecute avand loc la Bucuresti Reuniunea ministrilor de externe din statele membre NATO, cea mai importanta reuniune NATO gazduita de Romania dupa Summitul din 2008.

Expo 355Un alt eveniment circumscris sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei este expozitia ”355 de ani de prezentare a realitatilor romanesti in presa britanica”, vernisata la Institutul Cultural Roman din Londra la data de 30 noiembrie 2022 si avand drept curator pe Lia Brad Chisacof, cercetator la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Romane. Expozitia cuprinde fragmente documentare din presa scrisa britanica referitoare la diferite aspecte sociale si momente cheie ale istoriei Romaniei, prima mentiune datand din anul 1667. Expozitia este deschisa pana la data de 15 ianuarie 2023.

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head