Liz Truss a demisionat din functia de premier dupa doar 44 de zile de la investire
Premierul britanic Liz Truss si-a anuntat demisia, joi 20 octombrie 2022, la nici doua luni de cand a fost numita in functie. Liz Truss demisioneaza din fruntea Partidului Conservator si, implicit, din functia de premier.
”Recunosc... avand in vedere situatia, nu pot indeplini mandatul pentru care am fost aleasa de Partidul Conservator”, a declarat Truss jurnalistilor.
Anuntul a fost facut intr-o declaratie sustinuta in fata reporterilor chiar la intrare in sediul din Downing Street 10 si vine dupa o discutie cu presedintele Comitetului 1922 al deputatilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey si presedintele conservator, Jake Berry.
Liz Truss va ramane la sefia guvernului pana la viitoarea desemnare a unui premier.
Este a doua demisie a unui premier britanic in ultimele trei luni.
Demisia vine la 44 de zile dupa numire in functia de premier si dupa o discutie cu presedintele Comitetului 1922 al deputatilor conservatori britanici, Sir Graham Brady, vicepremierul Thérèse Coffey si presedintele Partidului Conservator, Jake Berry. Premierul a declarat ca l-a anuntat pe Regele Charles al III-lea despre decizia pe care a luat-o. „Voi ramane ca premier pana cand un succesor va fi ales”.
Cu o zi in urma, Suella Braverman, ministrul de Interne de la Londra, si-a anuntat demisia din guvernul lui Liz Truss, dupa doar sase saptamani in functie. In scrisoarea de demisie, in care Braverman sustine ca renunta la functie din cauza unei greseli administrative, ea a criticat-o deschis pe sefa guvernului, relateaza BBC.
La numai sase saptamani de cand a devenit sefa guvernului britanic, Truss a fost nevoita sa renunte la programul economic care prevedea reducerea fiscalitatii, iar unii dintre parlamentarii conservatori au cerut deja sa fie inlocuita. Truss a recunoscut ca planul ei „a mers prea departe si prea repede”; multi investitori actionasera deja convinsi ca asa este, vanzand masiv lire sterline si obligatiuni de stat britanice, ceea ce a provocat prabusirea cursurilor monedei si titlurilor respective.
Cu ratele dobanzilor la creditele ipotecare in crestere rapida si inflatia ajunsa oficial la maximul ultimilor 40 de ani (10,1% in septembrie), Truss - care a fost aleasa de membrii Partidului Conservator tocmai pe baza promisiunii de a scadea taxele si impozitele in paralel cu mentinerea cheltuielilor publice - lupta din greu pentru a convinge publicul britanic si formatiunea de guvernamant ca poate face fata crizei costurilor vietii in Regatul Unit.
In sondajele de opinie, conservatorii sunt creditati cu aproximativ 30% mai putin decat laburistii, principala forta de opozitie, in timp ce Truss este contestata si in partid dar si de electorat. Un recent sondaj YouGov a aratat ca membrii Partidului Conservator ar prefera inclusiv sa se intoarca la Boris Johnson decat sa o mai pastreze pe Trus la sefia partidului si guvernului.
Cu toate acestea, la sesiunea saptamanala de interpelari parlamentare, Truss a refuzat sa cedeze. „Am spus foarte clar ca imi pare rau si ca am facut greseli. Sunt o persoana pregatita sa faca totul. Sunt pregatita sa iau decizii dificile”, a sustinut ea in mijlocul strigatelor de protest ale deputatilor din opozitie.
Boris Johnson si-ar putea incerca din nou norocul
Presedintele Comitetului 1922, Graham Brady, responsabil cu organizarea alegerilor interne in cadrul Partidului Conservator, a anuntat joi, 20 octombrie, ca noul prim-ministru britanic care ii va succeda demisionarei Liz Truss va fi desemnat pana pe 28 octombrie, relateaza AFP.
Vorbind in fata presei, Brady a estimat, de asemenea, ca va fi posibila investirea noului premier inainte datei de 31 octombrie, cand ar trebui prezentat programul economic pe termen mediu al guvernului.
”Va fi posibil sa realizam scrutinul si sa finalizam alegerea pana vineri, 28 octombrie'”, a indicat Brady - desi procesul in urma caruia Liz Truss a fost desemnata premier in cadrul scrutinului intern la care au participat cei circa 170.000 de membri ai partidului a durat doua luni dupa demisia lui Boris Johnson.
Acesta din urma, potrivit publicatiei The Times, este asteptat sa candideze din nou. Johnson ”reflecteaza, dar pare sa considere ca este o chestiune de interes national” sa candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford.
Dupa anuntul lui Liz Truss despre demisia sa, opozitia reprezentata de laburisti, liberal-democrati si nationalistii scotieni a cerut din nou alegeri anticipate, mizand pe scaderea popularitatii conservatorilor.
Sursa:Ziare.com