roman abramoviciProprietarul Chelsea nu mai poate vinde clubul si are de platit o suma impresionanta
Proprietarul Chelsea FC, Roman Abramovici, a fost sanctionat de guvernul Marii Britanii ca parte a raspunsului sau la invazia Rusiei in Ucraina. Conturile miliardarului au fost blocate.

Abramovici este unul dintre cei sapte oligarhi care vor fi loviti cu noi sanctiuni, inclusiv inghetarea activelor si interdictiile de calatorie, anunta BBC.com.

Premierul Boris Johnson a spus ca „nu pot exista adaposturi sigure” pentru cei care au sustinut invazia.
"Sanctiunile de astazi sunt cel mai recent pas in sprijinul neclintit al Regatului Unit pentru poporul ucrainean. Vom fi nemilos in urmarirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor si ocuparea ilegala a aliatilor suverani", a spus Johnson.
Abramovici si aliatul lui Putin, Igor Sechin, se numara printre cei sapte oligarhi si politicieni care vor fi adaugati pe lista de sanctiuni a Marii Britanii, scrie CNN.com.

Sanctiuni in valoare de 20 de miliarde de dolari

Sanctiunile sunt estimate a fi in valoare de aproape 20 de miliarde de dolari (15 miliarde de lire sterline), a spus guvernul britanic.
Pe lista mai figureaza miliardarii Igor Sechin si Oleg Deripaska, ambii vazuti ca aliati ai lui Vladimir Putin.

Lista celor sapte oligarhi sanctionati
- Roman Abramovici, proprietarul Chelsea FC si detine participatii la gigantul otel Evraz si Norilsk Nickel
- Oleg Deripaska, care detine participatii la En+ Group
- Igor Sechin, directorul executiv al Rosneft
- Andrey Kostin, presedintele bancii VTB
- Alexei Miller, CEO al companiei energetice Gazprom
- Nikolai Tokarev, presedintele companiei de stat ruse de conducte Transneft
- Dmitri Lebedev, presedintele consiliului de administratie al Bancii Rossiya

Averea lui Abramovici

FC Chelsea a fost confiscat de la Abramovici ca parte a inghetarii bunurilor sale, iar vanzarea clubului este acum suspendata.
Guvernul spune ca va elibera o licenta speciala care va permite indeplinirea programelor, personalului sa fie platit si detinatorilor de bilete existenti sa participe la meciuri.
Detinatorii de abonamente pot participa in continuare la meciurile pentru care au bilete, dar clubul nu mai poate vinde acum bilete pentru jocuri. Magazinul de marfa al clubului va fi inchis.
Abramovici, in varsta de 55 de ani, ar avea legaturi stranse cu presedintele rus Vladimir Putin, ceea ce a negat.

Guvernul spune ca Abramovici, care are o avere neta estimata la 9,4 miliarde de lire sterline, este „unul dintre putinii oligarhi din anii 1990 care si-a mentinut proeminenta sub Putin”.
Abramovici detine participatii la gigantul siderurgic Evraz, Norilsk Nickel si a vandut un pachet de 73% din compania petroliera rusa Sibneft titanului gazelor de stat Gazprom pentru 9,87 miliarde de lire sterline in 2005.

In timp ce sanctiunile impotriva lui pun la indoiala viitorul lui Chelsea FC, ministrii au incercat sa linisteasca clubul ca nu va fi „vatamat in mod inutil”.
Intr-un tweet, secretarul pentru Cultura, Nadine Dorries, a spus ca tinerea celor care „au permis regimului Putin sa dea socoteala” este prioritatea.
„Stiu ca acest lucru aduce o oarecare incertitudine, dar guvernul va colabora cu liga si cluburile pentru ca fotbalul sa fie jucat, asigurandu-se in acelasi timp ca sanctiunile le vor atinge pe cele prevazute”, a scris ea.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head