scotia ridicare restrictiiScotia relaxeaza aproape toate restrictiile anti-Covid, dupa ce numarul infectarilor cu Omicron a scazut
Cele mai multe dintre restrictiile anti-COVID-19 din Scotia vor fi relaxate incepand de lunea viitoare, a anuntat guvernul scotian, marti, dupa o scadere importanta a numarului de infectari.


Tara se afla in prezent pe o panta descendenta si, potrivit autoritatilor, a fost depasit varful valului provocat de tulpina Omicron.

"Cresterea numarului de cazuri de COVID-19 provocate de varianta Omicron a culminat in prima saptamana a lunii ianuarie, iar noi ne aflam acum pe panta descendenta a acestui val de imbolnaviri", a declarat prim-ministrul Scotiei, Nicola Sturgeon, in Parlamentul scotian.
De asemenea, Sturgeon a anuntat anularea restrictiilor aflate inca in vigoare, dar a indemnat totodata populatia la prudenta, noteaza AFP.
Incepand de luni, discotecile vor putea sa se redeschida, iar capacitatile de primire ale salilor de spectacole vor fi crescute. In prezent, doar membrii din trei familii diferite puteau sa se intalneasca in spatii inchise, iar aceasta limita va fi la randul ei anulata.

Nicola Sturgeon a subliniat totusi ca "in pofida ameliorarii situatiei, nivelul cazurilor de COVID-19 in randul populatiei este inca ridicat". "Deci, pentru a minimaliza riscul de a contracta virusul, ar fi intelept sa ramanem cu totii prudenti in interactiunile noastre sociale in acest stadiu", a adaugat ea.

Mastile raman obligatorii in spatiile inchise

Munca la domiciliu va fi in continuare recomandata acolo unde este posibila, iar mastile sanitare vor ramane obligatorii in spatiile publice inchise si in transportul in comun.
In Marea Britanie, fiecare natiune constituenta decide propria politica in materie de sanatate. Guvernul galez a anuntat si el saptamana trecuta o relaxare progresiva a restrictiilor asociate noului coronavirus, dupa ce Tara Galilor a depasit varful valului de infectari cauzate de Omicron, iar numarul cazurilor de COVID-19 continua de atunci sa scada, mai scrie sursa citata de Agerpres.

Ministrul britanic al Sanatatii, Sajid Javid, s-a declarat marti "prudent de optimist" in legatura cu faptul ca restrictiile asociate COVID-19 - printre care telemunca si pasaportul sanitar in anumite spatii - vor putea fi "puternic reduse" in Anglia incepand de saptamana viitoare.
Sajid Javid a declarat in fata deputatilor englezi ca este posibil ca varful numarului de spitalizari sa fi fost deja atins.

Peste 152.000 de persoane au murit in Marea Britanie in primele 28 de zile dupa ce au fost depistate pozitiv cu COVID-19. Cele mai recente statistici disponibile aratau luni ca numarul noilor cazuri saptamanale a scazut cu 41,7% in raport cu saptamana precedenta.
Sursa:digi24.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head