jeremy farrar skynewsCercetatorul Jeremy Farrar avertizeaza ca situatia in Marea Britanie scapa de sub control si il acuza pe Boris Johnson ca nu ia masuri
Cercetatorul Jeremy Farrar, unul dintre principalii consilieri stiintifici pe tema raspunsului la pandemie din guvernul Marii Britanii, a demisionat avertizand ca nivelurile de transmitere a coronavirusului pe teritoriul tarii sunt ''ingrijoratoare'', informeaza DPA, conform AGERPRES.

Farrar, director al organizatiei caritabile Wellcome Trust, a parasit Grupul Stiintific Consultativ pentru Situatii de Urgenta (SAGE) la finalul lunii octombrie, a confirmat acesta intr-un comunicat.

Cercetatorul a precizat ca SAGE a oferit consiliere stiintifica guvernului de la Londra, deseori sub o ''presiune imensa''.

Partidul Laburist, aflat in opozitie, a comentat decizia ca fiind ''o lovitura serioasa care scoate la iveala nivelul de ingrijorare cu privire la abordarea gresita a raspunsului la pandemie''.

Potrivit Sky News, Jeremy Farrar ar fi insistat pentru un sistem ''vaccinare plus'', in cadrul caruia purtarea mastii, ventilarea si testarea continua pentru depistarea coronavirusului ar contribui la traversarea perioadei de iarna in contextul in care numarul de cazuri de infectare de pe teritoriul tarii ramane ridicat.

Cu toate acestea, guvernul prim-ministrului Boris Johnson a respins pana in prezent apelurile de a lua masuri suplimentare - asa numitul plan B.

Potrivit unui purtator de cuvant al guvernului, datele nu indica inca faptul ca planul B ar fi necesar, iar ministerele vor continua sa fie consiliate de experti stiintifici si medicali.

''Putem confirma ca Sir Jeremy a demisionat din Covid SAGE si ii multumim pentru contributia pe care si-a adus-o chiar de la inceputul activitatii'', a precizat un purtator de cuvant al Biroului pentru Stiinta din cadrul guvernului.

''SAGE va oferi in continuare recomandari independente si experte in domeniul stiintific si tehnic'', a adaugat purtatorul de cuvant.

Sir Jeremy a subliniat intr-un comunicat ca demisioneaza pentru a se concentra pe activitatea sa din cadrul fundatiei de cercetare in domeniul sanatatii Wellcome Trust.

''Criza COVID-19 este departe de a se fi terminat, situatia globala fiind profund tulburatoare'', a mai spus el.

''Nivelurile ridicate de transmitere constatate in Marea Britanie raman ingrijoratoare, dar am plecat din SAGE stiind ca ministrii au primit majoritatea sfaturilor stiintifice necesare pentru lunile de iarna'', a adaugat acesta.

''Pe parcursul acestei crize, SAGE a oferit dovezi esentiale si recomandari independente, experte si transparente pentru a veni in sprijinul strategiei Marii Britanii, deseori sub o presiune enorma'', a adaugat el.

Demisia survine in contextul in care guvernul a anuntat marti 293 de decese din cauza COVID-19 intr-un interval de 28 de zile de la un rezultat pozitiv, totalul incluzand si date de la NHS Anglia care nu au fost oferite in timp util pentru a fi incluse in bilantul de luni.
Sursa:stiripesurse.ro, Foto Sky News

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head