Scadere dramatica a numarului de cetateni UE care cauta de munca in Marea Britanie
Numarul cetatenilor din UE care-si cauta un loc de munca in Marea Britanie a scazut cu mai mult de o treime dupa Brexit, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
Cifrele de pe site-ul de recrutari Indeed arata ca numarul aplicantilor pentru viza de lucru in Regatul Unit a scazut cu 36% in luna mai 2021 fata de nivelurile medii din 2019. Marea Britanie era, inainte de Brexit, una dintre tarile preferate de romanii care alegeau sa lucreze in strainatate, alaturi de Spania, Italia sau Germania.
Prima consecinta: vor creste preturile
Intr-un raport care sugereaza ca regulile de imigrare mai riguroase post-Brexit au un impact distinct, dincolo de efectele pandemiei de COVID, se arata ca un asemenea declin nu a fost inregistrat in alte tari. De exemplu, click-urile pe anunturile locuri de munca din tari aflate in afara UE au scazut cu doar 1%. Cautarile din Irlanda, ai carei cetateni isi pastreaza dreptul de a lucra in Marea Britanie dupa Brexit, au scazut cu un procent similar in aceeasi perioada. Informatia vine in contextul in care patronii din Marea Britanie se lupta sa gaseasca suficient personal pentru a ocupa posturile vacante, dupa ce au fost deschise unitatile din industria ospitalitatii si magazinele de vanzare cu amanuntul.
1,3 milioane de muncitori au plecat din UK dupa 2019
Tim Martin, seful JD Wetherspoon (o companie de pub-uri care opereaza in Regatul Unit si Irlanda), un sustinator al Brexitului, a cerut guvernului britanic sa lanseze un sistem de vize pentru lucratorii din UE pentru a ajuta pub-urile si restaurantele sa recruteze mai mult personal.
Controalele la granita impuse de pandemie si riscurile pentru sanatate continua sa descurajeze lucratorii din strainatate, dar Indeed, citat de The Guardian, sustine ca si Brexitul a jucat un rol. Creste, in schimb, numarul cererilor de munca ale cetatenilor din Commonwealth, cum ar fi India, sau din fostul teritoriu britanic Hong Kong, dar acestea nu pot compensa scaderea determinata de retragerea lucratorilor din UE.
Jack Kennedy, economist al filialei britanice Indeed, a declarat ca angajatorii din sectoare cu salarii mai mari, precum tehnologia, stiinta si ingineria, reusesc sa compenseze interesul scazut al solicitantilor de locuri de munca din UE cu personalul din restul lumii. „Dar locurile de munca mai slab platite nu primesc aceeasi atentie din partea lucratorilor straini ca acum doi ani. Ceea ce inseamna ca lucratorilor de aici li se poate cere sa umple golurile”, a spus el. „Și avand in vedere ca multe sectoare, inclusiv ospitalitatea, se lupta deja pentru a recruta personalul de care au nevoie, ar putea fi necesare salarii mai mari pentru a atrage lucratori din Marea Britanie sa indeplineasca aceste roluri”, a mai spus el.
Sursa:libertatea.ro