T.May brexitTheresa May face un nou apel catre liderul opozitiei laburiste pentru a aproba Acordul Brexit
Prim-ministrul britanic Theresa May i-a cerut liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, sa puna capat diferentelor de opinie pentru a aproba Acordul Brexit negociat de premier impreuna cu oficialii Uniunii Europene, relateaza Reuters.

 Declaratia prim-ministrului britanic a fost facuta in urma alegerilor generale din Marea Britanie, in urma carora atat Partidul Conservator, condus de Theresa May, cat si Partidul Laburist au obtinut rezultate slabe.
„Ii transmit liderului opozitiei: Sa ascultam ce ne-au transmis votantii prin alegerile generale si sa renuntam pentru un moment la diferentele de opinie. Sa aprobam acordul”, a declarat Theresa May.

Un oficial de rang inalt din cadrul Partidului Laburist a declarat sambata ca liderii celor doua partide britanice ar putea ajunge la un acord in urmatoarele zile.
Partidul Conservator, aflat la putere in Marea Britanie, si Partidul Laburist (opozitie) poarta negocieri pe tema modului retragerii tarii din Uniunea Europeana.
Partidul Laburist insista pentru organizarea unui nou rerefendum, pe tema Acordului Brexit.

Consiliul European a decis amanarea iesirii Marii Britanii din UE pana pe 31 octombrie 2019. Liderii Uniunii Europene au semnalat ca Marea Britanie va fi exclusa pe 1 iunie in cazul in care Camera Comunelor nu aproba Acordul Brexit si refuza participarea la scrutinul europarlamentar. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeana. In cazul in care Acordul ar fi aprobat, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana ar urma sa se produca imediat.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici.
Sursa:stiripesurse.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head