mesaj home officeMinisterul de Interne britanic, criticat pentru un mesaj adresat cetatenilor UE rezidenti in UK
Un mesaj video difuzat pe Twitter de Ministerul britanic de Interne, care detaliaza procesul de inregistrare dupa Brexit a cetatenilor europeni care locuiesc in Regatul Unit, a provocat critici aprinse pentru continutul sau si pentru ''momentul prost ales'' in care a fost trimis, chiar in perioada sarbatorilor de iarna, transmite AFP.

 In mesajul video, care dureaza 43 de secunde si a fost difuzat joi, li se explica europenilor care traiesc sau vor sa se instaleze in Marea Britanie din 2021 ca autoritatile regatului le vor verifica identitatea, locul de resedinta si cazierul judiciar.

Solicitantii care nu detin statut de rezident permanent vor trebui, de asemenea, sa achite suma de 65 lire sterline (72 euro).

Aceasta procedura va fi in vigoare intre 30 martie 2019, a doua zi dupa iesirea prevazuta din UE a Marii Britanii, si pana la 30 iunie 2021.

''Ce-ar fi daca Ministerul de Interne le-ar multumi tuturor europenilor care se ocupa de bolnavi, de batrani si de invalizi in NHS (sistemul de sanatate britanic - n.red.) si in alte servicii publice, in loc sa adopte acest ton amenintator'', a reactionat pe Twitter deputatul laburist Jonathan Ashworth.

''Consideram ca a ni se reaminti de Craciun ''necesitatea de a face o cerere'' pentru a ramane in tara in care locuim (...) va fi prost primit in caminele din Marea Britanie. Moment prost ales'', a reactionat asociatia the3Million, care apara interesele europenilor din Marea Britanie.

''Cetatenii UE sunt bine-veniti aici si este anormal sa fie obligati sa plateasca pentru a ramane'', a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan, cerand guvernului ''sa renunte la aceste taxe injuste''.

La randul sau, redactorul-sef al revistei The Spectator, Fraser Nelson, a regretat un video ''oribil'' cu ''ton sinistru'', ce face ''aluzie la deportare''. ''Sa speram ca acest tweet este ultima eroare de acest fel'', a scris el.

La solicitarea AFP, Ministerul de Interne s-a justificat subliniind ca este ''vital ca cetatenii UE si membrii lor de familie sa stie ce sa faca'' atunci cand procedura va intra in vigoare in martie 2019.

''Cetatenii UE aduc o contributie considerabila pentru economia si societatea noastra si dorim ca ei sa ramana'', a afirmat un purtator de cuvant al ministerului.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head