Un sat cu cateva zeci de locuitori din Bavaria devine noul centru geografic al UE
Pe un camp din Gadheim, un mic sat din landul german Bavaria, trei drapele, o stanca si o masa de picnic marcheaza punctul care va deveni, dupa Brexit, noul centru geografic al Uniunii Europene, scrie AFP.
In randul celor cateva zeci de rezidenti ai localitatii, sentimentele sunt impartite, alternand intre o timida mandrie locala si regretul de a asista la iesirea din UE a unui stat membru, relateaza Karin Kessler, proprietara acelui teren.
Cand s-a anuntat ca Gadheim urma sa devina centrul geografic al UE, Karin Kessler a crezut ca era vorba despre o gluma de 1 aprilie, in 2017, la noua luni dupa referendumul prin care Marea Britanie a votat pentru a parasi Uniunea Europeana.
Cu toate acestea, calculul facut de Institutul Francez pentru Informatii geografice si forestiere (IGN), bazat pe "un model gravitational", este foarte serios: 9 grade, 54 de minute, 7 secunde Est (longitudine) si 49 de grade, 50 de minute si 37 secunde Nord (latitudine) sunt coordonatele unui punct aflat la doar cateva sute de metri de casele aflate pe raza localitatii Gadheim, situata intr-o regiune viticola din sudul Germaniei.
"Fiul meu a gasit coordonatele si mi-a trimis o fotografie pe WhatsApp", povesteste Karin Kessler. "Am facut zoom si i-am raspuns: 'Ia te uita, se afla pe terenul vecinului nostru'. Dar el mi-a raspuns astfel: 'Ba nu, se afla la noi, pe camp!'", a adaugat ea, potrivit Agerpres.
De atunci, municipalitatea locala si Scoala bavareza de amenajare peisagistica au creat o mica gradina in jurul punctului de acum devenit celebru, desi incertitudinea legata de data Brexitului a durat multe luni.
Pentru primarul Brigitte Heim, observarea tergiversarilor britanice timp de multe luni a fost "infricosatoare", dar rezidentii au considerat intotdeauna notorietatea lor geografica un fel de "cadou pentru o perioada limitata".
In aceasta zona viticola, unii "au sperat ca Brexitul nu va avea loc, pentru a pastra Europa asa cum o cunoastem", a explicat Jurgen Gotz, primarul din Veitshochheim, o comuna apropiata de Gadheim.
Cu toate acestea, localitatile din regiune se mandresc cu legaturile pe care le au cu restul continentului, Veitshachheim fiind infratit cu orase din Italia, Franta si Cehia, aflandu-se totodata pe ruta unui important gazoduct european si pe unul dintre traseele care duc spre Santiago de Compostela.
Pe viitor, "nimeni nu stie ce efecte va avea Brexitul pentru Marea Britanie si restul Europei", afirma Jurgen Gotz. "Totul va depinde daca Marea Britanie reuseste sa profite de aceasta iesire, ceea ce ar putea sa incurajeze alte state sa o imite".
Un lucru este insa sigur: centrul geografic al UE se afla doar temporar in Gadheim, care va pierde probabil acest statut intr-o buna zi. "Sper ca va fi asa pentru ca o noua tara se va fi alaturat UE, nu pentru ca una va fi iesit", a adaugat primarul german.
Sursa:incont.ro