Ce se intampla cu Anglia dupa ridicarea restrictiilor, la 50 de mii de infectari pe zi
Premierul britanic Boris Johnson ii implica, de luni, pe cetatenii din Regatul Unit intr-un experiment menit sa arate ce se intampla intr-o tara in care se ridica restrictiile in plina expansiune a cazurilor de COVID provocate de varianta Delta, remarca CNN intr-o analiza pe site-ul propriu.
Onorarea de catre premierul Johnson a promisiunii de ridicare a restrictiilor vine intr-o zi in care statisticile spun ca aproximativ 35,9 milioane de persoane au fost complet vaccinate, ceea ce inseamna aproximativ 54% din populatia totala.
In acelasi timp, numarul zilnic de noi infectari depaseste 48 de mii.
De luni, masca nu mai este obligatorie in spatiile publice, numarul de persoane care pot forma grupuri in interior si in exterior nu mai este limitat, cluburile de noapte si arenele sportive se pot deschide la capacitatea maxima iar pastrarea distantarii fizice va fi mentinuta doar in cazul celor testati pozitiv precum si in aeroporturi.
In ciuda faptului ca rezultatele bune ale campaniei de vaccinare sunt contabilizate pentru intreg Regatul Unit, "marea relaxare" a premierului Boris Johnson se va aplica doar in Anglia, nu si in Scotia, Țara Galilor si Irlanda de Nord.
O aplicatie gestionata de NHS, sistemul britanic de sanatate, ii va anunta pe oameni daca trebuie sa se autoizoleze, regula fiind in vigoare pana pe 16 august. De la acea data, cei care s-au vaccinat complet vor putea sa isi desfasoare activitatea in mod normal.
Boris Johnson a vrut sa se eschiveze de la izolare dar a renuntat
CNN noteaza ca insusi premierul Johnson si ministrul de finante Rishi Sunak au fost alertati de aplicatia NHS dupa ce au intrat in contact cu ministrul sanatatii, Sajid Javid, testat sambata pozitiv pentru COVID.
Cabinetul premierului a anuntat initial ca Johnson si Sunak nu se vor izola, ci vor urma o schema de testare zilnica pentru contactii persoanelor pozitive, care sta la baza unui studiu mai amplu si care nu este disponibila publicului larg.
Insa Johnson a revenit la cateva ore asupra deciziei si a anuntat ca el si ministrul de finante vor intra in izolare, dupa ce anuntul initial a provocat scandal.
Pariul lui Johnson cu sanatatea publica a britanicilor are un precedent, aminteste CNN. El a ridicat carantina nationala pe 2 decembrie anul trecut, fagaduind oamenilor un Craciun normal insa a fost nevoit sa-si incalce promisiunea si sa reintroduca restrictiile.
Iar in cursul verii trecute, guvernul de la Londra i-a incurajat pe cetatenii nevaccinati sa revina in baruri si in restaurante, mergand pana la a le oferi stimulente financiare in acest sens.
Ce ar putea merge prost in ultimul experiment al lui Boris Johnson
Indiscutabil, cel mai mare beneficiar al ridicarii restrictiilor in Anglia este industria ospitalitatii.
Inevitabil, intoarcerea la o situatie similara normalitatii ante-pandemie va duce la o crestere a cazurilor de infectare, cu toate riscurile asociate.
"Din pacate, industria ospitalitatii se bazeaza pe oameni care interactioneaza si se intalnesc, iar asta va duce la cresterea ratei infectarilor", avertizeaza Simon Clarke, profesor de microbiologie la Universitatea Reading.
O simulare realizata de Imperial College London arata ca ridicarea tuturor restrictiilor va duce la un "al treilea val semnificativ de internari si decese".
Vaccinurile anti-COVID utilizate in Regatul Unit (aceleasi ca si cele din Uniunea Europeana, n.r.) sunt foarte eficiente impotriva coronavirusului, fara ca aceasta eficienta sa fie, totusi, 100%.
Unii se vor imbolnavi, in ciuda faptului ca sunt complet vaccinati.
Cu fiecare noua infectare, creste probabilitatea aparitiei unei mutatii rezistente la vaccin
Aglomerarea spitalelor cu persoane "suficient de bolnave" pentru a justifica internarea dar care nu necesita terapie intensiva va pune o mare presiune pe NHS.
Iar presiunea pe NHS din cauza coronavirusului este o veste proasta pentru milioanele de oameni care asteapta tratament pentru afectiuni non-COVID, lista de asteptare inregistrand in prezent valori-record.
In plus, exista doar date limitate referitoare la protectia pe care vaccinurile o ofera in fata asa-numitului "COVID de lunga durata".
Circa un milion de persoane sufera in prezent de pe urma simptomelor COVID de lunga durata, intre care oboseala si senzatia de "minte incetosata".
Pe de alta parte, cu fiecare noua infectare, creste probabilitatea unei noi mutatii.
Desi nu crede ca vom asista imediat la o varianta complet rezistenta la vaccin, profesorul Clarke se asteapta la o "diminuare progresiva a eficacitatii vaccinului".
In cele din urma, o varianta a COVID-19 rezistenta la vaccin s-ar dovedi o carenta imensa in cea mai de succes poveste a premierului Johnson pe parcursul pandemiei: o campanie rapida de vaccinare care opreste raspandirea bolii, concluzioneaza CNN.
Sursa:antena3.ro