Iohannis si Charles MichelKlaus Iohannis: Niciun roman nu trebuie sa aiba emotii in ce priveste statutul pe care il va avea dupa Brexit
Presedintele Klaus Iohannis spune ca drepturile romanilor din Marea Britanie vor fi protejate in cazul unui Brexit, indiferent daca acesta se va produce cu acord sau fara.

Declaratia a fost facuta dupa o intalnire cu presedintele ales al Consiliului European, Charles Michel.
„Suntem de parere ca de departe cea mai buna varianta este un Brexit cu acord si am vazut in ultimele luni o tendinta de acceptare a acestei abordari si in partea cealalta a Marii Britanii. Insa, acolo sunt alegeri pe 12 decembrie. Probabil, in seara de 12 – noi avem Consiliu European pe 12-13 – probabil in seara primei zile de Consiliu vom sti primele rezultate estimative si ne vom da seama cum vor putea evolua lucrurile. Eu cred in continuare, ca va prevala intelepciunea politica si Brexit-ul se va produce la sfarsitul lui ianuarie cu un acord. Niciun roman nu trebuie sa aiba emotii in ce priveste statutul pe care il va avea dupa Brexit. Drepturile la munca, la asigurari sociale, pensii si asa mai departe sunt foarte bine protejate”, a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a mai spus ca romanii din Marea Britanie nu vor fi afectati de iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord, fiind de parere ca se poate ajunge la un acord cooperabil cu Marea Britanie pentru a proteja drepturile romanilor care lucreaza acolo.

„In cazul mai putin probabil, dar nu poate fi exclus, al unui Brexit fara Acord, vom fi in situatia de a negocia aceste drepturi intr-un cadru bilateral. Si in aceasta situatie suntem bine pregatiti. Eu am avut discutii aprofundate, detaliate cu prim-ministrii britanici, si cu doamna May, si cu actualul prim-ministru, si am constat ca exista o dorinta reciproca de a proteja drepturile cetatenilor in bilateral si, in acest sens, nu am nicio emotie ca vom ajunge foarte rapid la un Acord convenabil si care ii va proteja bine pe romanii din Mare Britanie. Deci, si intr-o situatie, si in alta, romanii vor fi protejati, vor exista acorduri bilaterale sau Acordul mare pe Brexit si nu vad niciun motiv de ingrijorare. Repet, prefer, de departe, un Brexit cu acord, dar noi, Romania, suntem bine pregatiti si pentru cealalta varianta”, a mai spus Iohannis.

Marea Britanie ar urma sa paraseasca Uniunea Europena pe 31 ianuarie 2020 daca premierul Boris Johnson va obtine majoritatea in urma alegerilor de luna viitoare, astfel incat sa poata sa obtina ratificarea in Parlament a Acordului sau cu Blocul comunitar.
Sursa:digi24.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head