stocuri uk brexit guardianDe teama unui Brexit dur, britanicii si-au facut provizii de aproape 4 miliarde de lire
Britanicii si-au facut stocuri de produse alimentare, bauturi si medicamente in valoare de circa 4 miliarde de lire (aproximativ 4,2 miliarde de euro) de teama unui Brexit fara acord.

 Potrivit unui sondaj realizat de societatea financiara Premium Credit, o persoana din cinci a cheltuit in medie 380 de lire suplimentar (408 euro) pentru a-si face stocuri de produse de prima necesitate, releva luni cotidianul britanic The Guardian.

Conform rezultatelor aceleiasi anchete, 800.000 de persoane au cheltuit chiar 1.000 de lire suplimentar (1.073 de euro), in contextul in care o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana provoaca temeri in randul populatiei.

Dintre persoanele care si-au facut stocuri de bunuri, 74% s-au aprovizionat cu produse alimentare, 50% cu medicamente si 46% cu bauturi.

Cei mai bogati au importat, de asemenea, mai multe masini de lux inainte de termenul limita a Brexitului pentru a evita tarifele care ar putea fi introduse in urma unui Brexit fara acord. Peste 3.800 de autoturisme de lux au fost importate in ultimul an, cu o crestere de 16% fata de ultimele 12 luni, potrivit firmei de avocatura Boodle Hatfield.

In cazul unei iesiri a Regatului Unit din UE fara acord, analistii prezic probleme de aprovizionare cu anumite bunuri.

Premierul britanic Boris Johnson si-a anuntat anterior intentia de a retrage Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fara un acord de iesire.

Totodata, Johnson a cerut Bruxelles-ului sa renunte la unele elementele din acordul care a fost acceptat de predecesorul sau in functie, Theresa May.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head