marea britanie brexitMarea Britanie devine, vineri, prima tara care paraseste Uniunea Europeana
Brexitul se va produce vineri, adica la 1.317 de zile dupa decizia britanicilor de a parasi Uniunea Europeana. Ce se va schimba insa de la 1 februarie?

Schimburile cotidiene intre Regatul Unit si Uniunea Europeana vor continua la fel ca inainte, pana la finalul lui 2020. In timpul acestei perioade de tranzitie de 11 luni, Londra si Bruxellesul isi vor negocia viitoarea relatie. AFP sintetizeaza cateva modificari care vor interveni insa pana atunci.

Vineri la miezul noptii (23:00 GMT), Uniunea Europeana va pierde, pentru prima data, un stat membru, care este unul dintre cele mai mari si cele mai bogate tari din blocul comunitar.
Odata cu plecare a 66 de milioane de locuitori, populatia UE se va reduce pana la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scadea cu 5,5%, potrivit Agerpres.

Daca Regatul Unit ar decide candva sa revina in UE, tara ar trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.
La Bruxelles, retragerea Union Jack (drapelul Regatului Unit, n.red.) in fata Parlamentului European va simboliza o schimbare reala: Regatul Unit paraseste Uniunea Europeana si devine o ''tara terta''.

Dintre cele 73 de locuri in Parlamentul European detinute de britanici si care vor ramane vacante, 27 vor fi redistribuite, iar 46 vor fi rezervate viitoarelor noi state membre.

Londra nu va mai avea dreptul de a prezenta un candidat la postul de comisar european. De altfel, deja nu mai exista un reprezentant britanic in Colegiul comisarilor, premierul Boris Johnson refuzand sa propuna unul in noua Comisie Europeana.

Seful executivului britanic nu va mai fi invitat la Consiliile Europene, iar membrii guvernului nu vor mai participa la reuniunile ministeriale ale UE.
In calitate de cetateni ai unei tari terte, britanicii nu vor mai putea pretinde posturi de functionari la Bruxelles. Aceia dintre ei care au obtinut o dubla nationalitate vor putea ramane in functii.
In schimb, Regatul Unit, al doilea contributor net la bugetul Uniunii Europene, dupa Germania, va continua sa plateasca pana la finalul perioadei de tranzitie.

Potrivit ONU, in jur de 1,2 milioane de cetateni britanici traiesc intr-o tara din UE27, in special in Spania, Irlanda, Franta, Germania si Italia.
Conform Biroului britanic de statistica, 2,9 milioane de cetateni din UE27 traiesc in prezent in Regatul Unit, ceea ce inseamna 4,6% din populatie.
In virtutea acordului de retragere, expatriatii aflati de o parte si de cealalta a Canalului Manecii inaintea incheierii perioadei de tranzitie isi vor pastra drepturile de a locui si de a munci in tara-gazda.
Cetatenii europeni rezidenti in Regatul Unit trebuie sa se inregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Pentru britanicii care traiesc in Uniunea Europeana, procedurile difera de la o tara la alta.

Libera circulatie se va aplica pana la finalul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce vor fi negociate dupa Brexit.
Regatul Unit a negociat deja, in ultimii ani, termenii retragerii sale cu o echipa operativa din partea Comisiei Europene condusa de catre Michel Barnier. Negocierile vor intra insa intr-o noua faza dupa ziua de vineri, 31 ianuarie 2020. Regatul Unit se va supune dreptului UE si Curtii de Justitie a UE pana la sfarsitul tranzitiei.
Michel Barnier poarta discutii cu statele membre pentru a definitiva un mandat de negociere pentru relatia viitoare cu Londra, in special la nivel comercial.

Cat dureaza perioada de tranzitie

Din 31 ianuarie, Regatul Unit va fi juridic in afara UE, dar s-ar putea sa nu se simta cu mult diferit fata de viata in interiorul clubului intrucat se va afla intr-o perioada de tranzitie pana la finalul anului.
Cotidianul britanic The Telegraph prezinta pe scurt cum va functiona aceasta ''perioada de implementare'', asa cum o numeste oficial guvernul de la Londra.
Perioada de tranzitie a fost convenita initial in ipoteza ca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana pe 29 martie 2019, urmand sa dureze 21 de luni, pana la finalul lui decembrie 2020.

Acordul de retragere stipuleaza ca Regatul Unit si UE pot decide pana in iulie sa extinda intr-o "decizie unica'' cu pana la unu sau doi ani, dar guvernul condus de Boris Johnson s-a angajat sa nu solicite o astfel de prelungire conform legislatiei privind implementarea Brexitului pe care o adopta.
Acest lucru nu impiedica insa guvernul sa ceara o asemenea amanare, intrucat ministrii ar putea amenda legislatia sau si-ar putea asigura aprobarea parlamentara, dar asta ar fi extrem de stanjenitor politic.
Lunile de amanare din Westminster nu au prelungit si perioada de tranzitie, ci au fost incluse in durata totala a acestei perioade. Rezultatul este ca ''perioada de implementare'' nu va mai dura 21 de luni, ci doar 11 luni - de la 1 februarie 2020 la 31 decembrie 2020.

Atat negociatorii Londrei, cat si cei ai UE vor lucra intens pentru a definitiva cat mai mult posibil dintr-un viitor parteneriat, astfel incat documentul sa poata fi pus in aplicare la data incheierii perioadei de tranzitie.

Impactul asupra vietii de zi cu zi din Regatul Unit va fi minim, intrucat perioada de tranzitie este menita sa extinda status quo-ul privind conditiile de viata prin continuarea aplicarii legislatiei europene in timpul perioadei si prin mentinerea jurisdictiei Curtii de Justitie a UE.

Drepturile cetatenilor vor ramane aceleasi ca atunci cand Regatul Unit era parte a Uniunii Europene, in timp ce Regatul Unit va continua sa participe la programele Horizon si Erasmus. Protocolul irlandez nu se va aplica deocamdata intrucat Regatul Unit va continua sa participe la uniunea vamala si la piata unica ale UE.
Totusi, Regatul Unit nu va mai fi reprezentat in institutiile UE si in luarea deciziilor acestora, asadar Londra nu va avea un cuvant direct de spus cu privire la ce face blocul comunitar in aceasta perioada, dar va trebui sa respecte obligatiile unui stat membru pentru acea perioada.

Tranzitia presupune ca Regatul Unit sa urmeze aceleasi reguli ca un stat membru al UE, astfel ca libertatea de circulatie va fi parte a acesteia.
Dupa prima runda a negocierilor privind Brexitul, Regatul Unit si UE au cazut de acord asupra aspectelor financiare ale raportului comun din decembrie 2017, Londra urmand sa achite o ''factura a divortului'' in valoare de aproximativ 39 de miliarde de lire sterline net.
In cazul unei extinderi a perioadei de tranzitie, vor fi necesare alte tratative pentru a suplimenta platile Londrei catre vistieria UE, intrucat Regatul Unit ar trebui sa achite cheltuielile ce revin oricarui alt stat membru cu drepturi depline.
Sursa:incont.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head