comemorare holocaust1Romani impotriva Holocaustului, eveniment comemorativ organizat de ambasada si ICR Londra
La 19 ianuarie a.c., in organizarea Ambasadei Romaniei si a Institutului Cultural Roman din Londra a avut loc, la sediul ICR, un eveniment comemorativ, de readucere in atentie, prin intermediul fotografiei, muzicii si filmului, a destinului tragic al comunitatii evreiesti din Romania si Europa in perioada Holocaustului.


Acesta s-a desfasurat sub egida Presedintiei Romaniei a Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

In deschidere, ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Mihalache, a subliniat importanta rememorarii, a educatiei si a apelului la istorie in mentinerea vie, in memoria colectiva, a evenimentelor tragice care au marcat Europa in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial si in combaterea rasismului si xenofobiei. A subliniat, totodata, importanta adoptarii, sub presedintia romana a IHRA, a definitiei de lucru a anti-semitismului.

comemorare holocaust57comemorare holocaust34Sir Eric Pickles, reprezentant special al UK pe problematici post-Holocaust a vorbit in termeni extrem de laudativi despre presedintia romana a IHRA, apreciind ca aceasta a schimbat modul de a conduce organizatia, prin calitatea demersurilor si rezultatele obtinute. In acest context, a felicitat Romania pentru reusita adoptarii definitiei de lucru a anti-semitismului si s-a aratat optimist cu privire la asumarea acesteia si la nivelul OSCE.

Seara a continuat cu vernisajul expozitiei fotografice dedicate unor romani desemnati "drepti intre popoare" de catre Memorialul Yad Vashem, realizate de catre Institutul National "Elie Wiesel" pentru Studierea Holocaustului din Romania, in parteneriat cu United States Holocaust Memorial si Memorialul Yad Vashem.

comemorare holocaust42comemorare holocaust74Tot cu aceasta ocazie, Cvartetul Forna a interpretat o suita de piese compuse de muzicieni inchisi in lagarele de concentrae naziste, printre care s-au numarat Viktor Ullman, Hans Krasa si Gideon Klein, dar si de romanul Ludovic Feldman, salvat de la deportare de catre George Enescu si Mihail Jora.

Pe parcursul evenimentului a rulat proiectia filmului "Si lespezile vorbesc…Cimitire evreiesti din Moldova si Bucovina", realizat de Florin Costache si produs de Fundația Art Promo, cu sprijinul Guvernului Romaniei prin Departamentul pentru Relații Interetnice.(Foto:Daniel Furculesteanu Pontelli)

Vezi album foto AICI

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head