juncker si mayGuvernul britanic s-a angajat sa garanteze drepturile europenilor din regat
Comisia Europeana recomanda trecerea imediata la faza a doua a negocierilor cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

 

Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit in numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat vineri ca au fost inregistrate "progrese suficiente" cu privire la termenii "divortului" de Marea Britanie, deschizand calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relatiei dintre UE si Londra, transmit agentiile internationale de presa preluate de Agerpres.

Revine din acest moment Consiliului European sa valideze constatarea Comisiei, se precizeaza in comunicatul executivului european. Consiliul se va reuni pe 15 decembrie.

Theresa May s-a dus, vineri dimineata, la Bruxelles, in urma unor negocieri nocturne pe tema frontierei irlandeze. Theresa May este insotita de ministrul pentru Brexit, David Davis, a precizat Downing Street.

"As dori sa-i multumesc premierului (britanic) pentru hotararea acesteia. Am inregistrat progresul de care aveam nevoie. Doamna May m-a asigurat ca noul text are sprijinul guvernului britanic. Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discutii lungi si intense. Fiecare parte a aratat adaptabilitate si dorinta de compromis", a spus Juncker, in cadrul unei conferinte de presa comune la Bruxelles cu Theresa May.

"Comisia este multumita ca s-au realizat progrese suficiente in fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetatenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord si acordul financiar, asa cum a fost prevazut in deciziile Consiliului European din 29 aprilie 2017.

Negociatorul Comisiei a dat asigurari ca alegerile de viata ale cetatenilor UE care traiesc in Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetatenilor europeni care traiesc in Marea Britanie si ale cetatenilor Marii Britanii in UE27 vor ramane aceleasi dupa ce Marea Britanie va parasi UE.

Comisia s-a asigurat, de asemenea, ca orice procedura administrativa va fi ieftina si simpla pentru cetatenii UE din Marea Britanie.

In ceea ce priveste acordul financiar, Marea Britanie a acceptat ca angajamentele luate de catre cele 28 de state membre vor fi onorate de UE28, inclusiv de Marea Britanie.

In ceea ce priveste granita dintre Irlanda si Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaste situatia unica din Irlanda si si-a asumat angajamente semnificative pentru a evita o frontiera dura", se mai arata in comunicatul Comisiei Europene, citat de Mediafax.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head