may alegeri europarlamentareTheresa May regreta ca Marea Britanie va trebui sa organizeze alegeri europarlamentare
Regatul Unit va participa la 23 mai la alegerile europene, a anuntat numarul doi in Guvernul britanic, David Lidington, inlaturand astfel intrebari despre organizarea scrutinului din cauza unor negocieri aflate in curs pe tema Brexitului, relateaza Reuters.

 Theresa May ar fi preferat sa evite acest scenariu, insa negocieri cu opozitia laburista nu au permis, pentru moment, o iesire din impas si nu mai este suficient timp ca acordul retragerii din Uniunea Europeana (UE) sa fie ratificat de Parlament.

"Este, din nefericire, imposibil sa se incheie aceasta procedura inaintea datei la care urmeaza sa aiba loc alegerile" europene, a declarat Lidington, ministru de stat in Biroul Cabinetului.

"Noi ne vom dubla eforturile (...) pentru ca termenul, dupa alegeri, sa fie cat mai scurt posibil. In mod ideal ne-ar placea ca noii alesi europeni din Regatul Unit sa nu isi inceapa mandatul in Parlamentul European (PE) ", a adaugat vicepremierul.

Sesiunea inaugurala a noului PE va avea loc la inceputul lui iulie.

Dupa ce au amanat prima oara data Brexitului de la 29 martie la 12 aprilie, sefii de stat si de guverne din UE au convenit sa-i acorde lui May o amanare "flexibila" a datei divortului pana la 31 octombrie, cu posibilitatea de a parasi Uniunea imediat ce acordul retragerii este ratificat de Parlamentul britanic - dar si cu obligatia de a organiza alegeri europene la 23 mai, daca May nu-si atinge obiectivul pana atunci.

Theresa May a esuat in trei randuri sa obtina ratificarea "Withdrawal Agreement" in Camera Comunelor.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head