criza spitale uk bbcMedicii britanici ii solicita Theresei May sa ia masuri pentru ca pacientii sa nu mai ''moara pe holuri''
Medici din 68 de spitale au avertizat-o pe Theresa May, prim-ministrul britanic, ca pacientii sunt lasati sa moara pe holuri la unitatile de primiri urgente supraaglomerate ale serviciului public de sanatate NHS, informeaza DPA.

 

Intr-o scrisoare datata cu ziua de miercuri si publicata online de catre Health Service Journal, medicii din medicina de urgenta si cei care se ocupa de tratarea victimelor accidentelor spun ca au ''ingrijorari foarte serioase referitoare la siguranta pacientilor nostri''.

''Nivelul actual de compromis in ceea ce priveste siguranta este, in anumite momente, intolerabil, in ciuda celor mai bune eforturi ale cadrelor medicale'', au spus acestia, adaugand ca NHS este ''subfinantata sever si cronic''.

Medicii spun ca, din experienta personala, ''peste 120 de pacienti sunt consultati pe holuri, unii dintre acestia murind prematur''.

Unele unitati de primiri urgente au si peste 50 de pacienti simultan care asteapta sa fie eliberate paturi, in timp ce in altele, pacientii ''dorm in clinici transformate in saloane improvizate'', spun medicii in scrisoarea care a intrat joi in vizorul presei britanice.

Theresa May si-a cerut scuze saptamana trecuta pentru anularea a zeci de mii de operatii care trebuiau efectuate in NHS in timpul Craciunului si Anului Nou, dar a minimalizat discutiile despre o criza pe perioada iernii in serviciul medical finantat de platitorii de taxe.

Raspunzand comentariilor lui May, medicii au spus ca ''fara indoiala s-au facut eforturi uriase si s-a investit energie atat local, cat si national pentru a pune la cale un plan de rezolvare a problemelor prin care trece NHS in timpul sezonului rece.''

''Experienta noastra din prima linie este ca aceste planuri nu au furnizat nici pe departe lucrurile de care era nevoie'', mai spun acestia.

NHS, care presupune gratuitate pentru cea mai mare parte a serviciilor, este in mijlocul unei batalii politice incrancenate pe tema finantarii si privatizarii.
Sursa:Agerpres, foto:BBC

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head