brexit uk londraParlamentul britanic va incepe la 4 decembrie dezbaterea legii privind retragerea tarii din UE
Parlamentul britanic va incepe la 4 decembrie dezbaterea legii privind retragerea tarii din Uniunea Europeana. Dezbaterile asupra acestei legi sunt programate sa continue in alte patru zile din decembrie, a anuntat joi conducerea Camerei Comunelor, transmite Reuters.

 

Legea Retragerii din UE, care se confrunta cu o puternica opozitie in forul legislativ, vizeaza ruperea legaturilor politice, financiare si legale cu blocul comunitar, precum si transpunerea mai multor legi si norme europene in legislatia britanica, dupa iesirea Regatului Unit din Uniune, prevazuta pentru martie 2019.

In aceeasi zi de luni, 4 decembrie, premierul Theresa May se intalneste la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker si negociatorul sef pentru Brexit, Michel Barnier, au confirmat joi surse oficiale de la Bruxelles.
UE spera ca May sa vina cu noi oferte de deblocare a negocierilor asupra unui tratat privind retragerea britanica. Potrivit oficialilor europeni, orice noi gesturi din partea Londrei trebuie sa se concretizeze in jurul datei de 4 decembrie pentru ca la summitul european de la 14-15 decembrie liderii UE sa poata aproba trecerea la o noua faza de negocieri.

La summitul din octombrie, cei 27 de lideri ai statelor UE, fara Marea Britanie, si-au dat acordul pentru inceperea pregatirilor interne in vederea demararii a ceea ce in pozitia de negociere a europenilor este descrisa drept a doua faza a negocierilor cu Londra, respectiv negocierea relatiilor viitoare dintre UE si Marea Britanie dupa data oficiala a Brexit-ului, 29 martie 2019. Insa ei au amanat pentru summitul din luna decembrie decizia de a-l autoriza pe Michel Barnier, negociatorul-sef al UE pentru Brexit, sa angajeze discutiile privind aceasta a doua faza inainte de a se inregistra progrese in trei dosare considerate esentiale de europeni — drepturile cetatenilor, viitoarea granita cu Irlanda, factura care va trebui platita de catre Londra.

Purtatorul de cuvant al premierului Theresa May a afirmat joi ca Londra si Bruxellesul au facut progrese in ce priveste reglementarea statutului viitoarei frontiere dintre Marea Britanie si Republica Irlanda, stat membru al UE, dar mai sunt lucruri de facut.
"Am facut progrese la acest capitol (...). Mai este de munca, toata lumea accepta acest lucru, dar in egala masura cred ca toata lumea si-a asumat angajamentul de a se asigura ca nu vor exista probleme la granita", a spus purtatorul de cuvant.

Vineri, Theresa May se intalneste la Bruxelles cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, tot in contextul eforturilor de a cadea de acord asupra "coregrafiei" unui acord in decembrie. Miercuri, reprezentanti ai celor 27 de parteneri ai Marii Britanii din UE au convenit sa amane pana miercuri, 6 decembrie, intalnirea la care urmeaza sa se pregateasca proiectele de concluzii ale summitului, aminteste Reuters.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head