t.may ukCetatenii britanici dezaproba prestatia premierului Theresa May in negocierea Brexitului
O majoritate record dintre britanici dezaproba prestatia premierului Theresa May in negocierea Brexitului si sunt tot mai sceptici ca situatia din Marea Britanie se va imbunatati dupa retragerea tarii din Uniunea Europeana, releva un sondaj de opinie citat marti de Reuters.

 

Totusi, moralul britanicilor este ridicat si chiar s-a imbunatatit dupa referendumul din iunie anul trecut cu privire la Brexit, conform unei alte anchete a Oficiului national pentru statistica, citata de AFP.

Proportia britanicilor nemultumiti de felul in care guvernul condus de May poarta negocierile cu UE a crescut de la 64% la 66% in ultima luna si doar 27% au incredere ca aceasta va reusi sa obtina un acord convenabil, in timp ce 47% sunt sceptici in acest sens, indica rezultatele sondajului realizat de ORB International.
In acelasi timp, pentru prima data, numarul britanicilor care au spus ca nu sunt de acord cu enuntul ca Brexitul va ajuta economia tarii a fost mai mare decat al celor care s-au declarat de acord.

"Aceste constatari nu ofera prea multa incurajare unui premier confruntat cu multiple batalii", a notat intr-un comunicat institutul de sondare, care a realizat studiul online pe 2044 de participanti, intre 3 si 5 noiembrie.
Cu doar 17 luni inainte de momentul in care Marea Britanie ar urma sa paraseasca Uniunea Europeana, lipsa unor progrese clare in negocierea Brexitului a generat temeri privind o parasire brusca a blocului comunitar, fara o perioada de tranzitie asa cum cer oamenii de afaceri. In plus, in paralel cu eforturile de "inviorare" a tratativelor de iesire din UE, Theresa May trebuie sa faca fata acum si scandalului de hartuire sexuala care afecteaza parlamentul britanic, intr-un context in care nu dispune de o majoritate in legislativ si nu-si poate permite sa piarda din mandatele partidului sau conservator, aminteste Reuters.

Pe de alta parte, in pofida incertitudinilor cu privire la Brexit, dar si a recentului val de atentate si a inflatiei, britanicii au moralul ridicat si chiar stau mai bine la acest capitol decat in preajma referendumului din iunie anul trecut cu privire la iesirea din Uniunea Europeana. Conform unei anchete a Oficiului national de statistica publicate marti, britanicii se simt in general mai fericiti si mai impliniti decat in iunie 2016, ba chiar la cote nemaiinregistrate din 2011.

Astfel, in iunie 2017, britanicii si-au evaluat in medie cu 7,52 pe o scara de maxim 10 propria fericire, fata de 7,46 / 10 in iunie 2016. Și sentimentul de implinire a inregistrat un usor progres, de la 7,65/10 la 7,69/10. In acelasi timp, nivelul de anxietate a ramas stabil, crescand in aceasta perioada cu doar 0,02 puncte, la 2,91/10.
Potrivit Oficiului pentru statistica, imbunatatirea unora din indicii starii de bine a populatiei se poate explica prin ameliorarea unora dintre indicatorii economici, cum ar fi rata somajului, la cel mai mic nivel din 1975.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head