londra marea britanieScena politica din UK, zguduita de un val de acuzatii de hartuire sexuala
Scena politica din Marea Britanie este puternic zdruncinata de un val de acuzatii de hartuire sexuala, pe fondul carora a venit si prima demisie la varf - cea a ministrului Apararii, Michael Fallon.

 

Acuzat ca si-a pus mana pe genunchiul unei jurnaliste la un dineu, in timpul conferintei Partidului Conservator din 2002, Fallon, in varsta de 65 de ani, a decis miercuri seara sa renunte la functie.
„In ultimele zile, o serie de acuzatii au aparut in legatura cu unii membri ai parlamentului, inclusiv unele despre comportamentul meu anterior. Multe dintre acestea sunt false, dar accept ca in trecut nu m-am ridicat la nivelul cerut pentru Fortele Armate pe care am onoarea sa le reprezint“, a afirmat Fallon intr-o scrisoare trimisa premierului Theresa May.
Locul lui a fost luat de Gavin Williamson.

Insa Fallon nu este singurul vizat de astfel de acuzatii. Numarul doi in Guvernul de la Londra, Daniel Green, in varsta de 61 de ani, a fost acuzat si el de hartuire de o fosta activista conservatoare.
Kate Maltby, in prezent scriitoare, a afirmat ca politicianul i-a pus mana pe genunchi la o intalnire cu ea, intr-un local, in 2015, si i-a trimis un SMS „sugestiv“ dupa ce a aparut intr-o fotografie intr-un ziar.

„Ma indoiesc ca puteti avea o idee cat de rau m-am simtit, stanjenita si compromisa pe plan profesional. Poate ca nici macar nu v-ati gandit ca faceti ceva rau. Iar asta e problema“, a scris Kate Maltby intr-un articol publicat de cotidianul „Times“.
De cealalta parte, vicepremierul britanic a negat acuzatiile.

Si subsecretarul de stat in Ministerul Comertului si membru al Parlamentului britanic Mark Garnier se afla in centrul unui scandal sexual, dupa ce a fost acuzat de o fosta secretara ca, in 2010, i-a cerut sa cumpere jucarii sexuale si a folosit un limbaj nepotrivit la adresa ei. El a recunoscut faptele, iar premierul Theresa May a dispus anchetarea cazului, noteaza News.ro.
Mark Garnier, in varsta de 53 de ani, este casatorit si are trei copii. El a fost ales membru al Parlamentului britanic din partea Conservatorilor pentru Wyre Forest in 2010 si a fost numit subsecretar de stat in Ministerul Comertului, in iulie 2016.

Potrivit cotidianului britanic „The Daily Mail“, 42 de membri ai Partidului Conservator sunt vizati de astfel de acuzatii. Cotidianul, care a intrat in posesia unui dosar care ar fi intocmit in secret de un grup de asistenti parlamentari, prezinta doar cateva nume, insa scrie ca printre cei la adresa carora au fost formulate astfel de acuzatii se numara sase persoane care au functii la nivel ministerial si 10 fosti ministri.

Insa astfel de scandaluri exista si in Partidul Laburist. Bex Bailey, membra a formatiunii, a declarat ca a fost violata de alt membru al partidului, mai in varsta si mai experimentat ca ea, la un eveniment din 2011, pe cand avea 19 ani.

„Eram ingrozita, rusinata si nu voiam ca oamenii sa afle. Eram totodata ingrijorata ca nu voi fi ascultata daca as vorbi“, a declarat ea pentru postul de radio BBC 4, explicand de ce nu a depus plangere la vremea respectiva.
Un purtator de cuvant al Partidului Laburist a anuntat ca formatiunea ia „extrem de in serios“ aceasta acuzatie si a lansat o ancheta interna, cerand totodata politiei sa abordeze cazul.
Liderul partidului, Jeremy Corbyn, a felicitat-o pe Bex Bailey ca a avut „imensul curaj sa faca public ceea ce i s-a intamplat“.
„Nu va exista vreo toleranta in cadrul Partidului Laburist fata de sexism, hartuire sau abuzuri de vreun fel. Suntem hotarati sa le eradicam indiferent de pret“, a adaugat el.
Sursa:adevarul.ro

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head