bilant incendiu londra BBCCel putin 58 de morti in urma incendiului devastator din Londra
Cel putin 58 de persoane sunt decedate sau disparute in urma incendiului devastator care a avut loc in cladirea Grenfell Tower, din vestul Londrei.

 

Potrivit politiei din Capitala Marii Britanii, acest numar ar putea creste pana la cel putin 70, informeaza BBC.

Cautarile printre daramaturile cladirii de apartamente au fost reluate duminica si ar putea dura mai multe saptamani.

Theresa May, criticata dur

Theresa May, premierul britanic, a fost criticata dur in ceea ce priveste modul in care autoritatile au gestionat situatia in primele ore ale dezastrului. Nici macar promisiunea unui ajutor de 5 milioane de lire pentru haine, mancare si ale necesitati pentru sinistrati nu a calmat spiritele.

Sambata dupa-amiaza, sute de londonezi au iesit si au cerut demisia sefei Guvernului, in contextul in care oamenii acuza ca autoritatile nu s-au organizat deloc cum trebuie pentru a raspunde la acest incident si ca a fost un haos absolut.

In apararea Theresei May a venit Damian Green, prim secretar de stat, care a motivat reactia proasta a acesteia la incident prin faptul ca era "la fel de socata ca noi toti".

Duminica, prim-ministrul si-a pus cenusa in cap si a recunoscut ca a gestionat prost situatia in primele ore de la izbucnirea incendiului, asa ca in ultimele zile s-a intalnit cu sinistrati si cu familiile victimelor pentru a-si da seama de ce au nevoie acestia.

Clipe de teroare si pentru pompieri

The Guardian relateaza modul in care pompierii londonezi au actionat in timpul incendiului.

Dany Cotton, care conduce echipa de pompieri, a povestit ca mobilizarea a fost una extraordinara. "Riscul era unul urias, insa trebuia sa actionam. Am vrut sa salvam cat de multe persoane putem", a spus aceasta, care a adaugat ca pompierii au dat dovada de mult curaj, insa au ramas traumatizati.

"Singurul lucru care a fost de-a dreptul coplesitor pentru mine a fost profesionalismul de care au dat dovada; stiau ca au de-a face cu ceva extrem de dificil si ca vor intampina multe bariere si s-au comportat exemplar", a punctat sefa brigazii de pompieri din Londra.

Mai mult, in ciuda ritmului nebun in care lucrau, pompierii au stiut de la inceput ce aveau de facut. "Interventia a fost una bine structurata. Nu era vorba doar de niste oameni care alearga prin cladire. Am avut persoane, in diferite locuri, care faceau prezenta, sa vada cine intra si cine iese. Cu toate ca era foarte cald si erau obositi, multi pompieri au intrat si iesit iar si iar, pentru a ajuta cat mai multa lume", a incheiat Cotton.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head