regina acord brexit bbcPremierul Theresa May poate incepe negocierile de iesire din UE
Regina Marii Britanii Elisabeta a II-a si-a dat consimtamantul oficial privind legea Brexit, permitandu-i astfel premierului Theresa May sa inceapa negocierile de iesire din Uniunea Europeana, relateaza BBC News online.

Luni, proiectul de lege privind planul declansarii procedurii Brexit a fost aprobat de Camera Lorzilor.
Guvernul Theresa May va putea, de acum inainte, sa instiinteze oficial Bruxellesul, prin activarea unei clauze a Articolului 50 al Tratatului Lisabona, in legatura cu decizia de iesire din Uniunea Europeana.
May spunea ca va declansa procesul pana la sfarsitul lunii.
La data de 24 iunie 2016 , cetatenii Marii Britanii au votat ca tara sa iasa din Uniunea Europeana.

Brexitul va avea un impact major asupra Marii Britanii, avand in vedere ca cel mai mare partener va ramane tot Uniunea Europeana. Practic, Regatul Unit va trebuie sa respecte reglementarile UE pentru a putea face schimburi de bunuri si servicii cu batranul continent. Concret, chiar daca se va afla in afara Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoita sa faca diverse schimburi mai degraba cu Germania decat cu Statele Unite, cu Italia si nu cu India sau cu Belgia si nu cu Australia, din simplul fapt ca va ramane constransa de factorul geografic.

Premierul Marii Britanii spera sa obtina un acord prin care sa mentina accesul tarii la piata comunitara dupa Brexit, reducand insa contributiile bugetare si alte obligatii, inclusiv in materie de circulatie libera a cetatenilor UE. Liderii europeni au atras atentia ca, in aceste conditii, Marea Britanie nu va putea mentine accesul la piata comunitara.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head