brexit or no brexitParlamentul cere guvernului britanic o Carte Alba privind retragerea din UE
Intr-un raport publicat sambata, comisia parlamentara a Regatului Unit pentru Brexit cere guvernului de la Londra sa redacteze o Carte Alba privind retragerea din Uniunea Europeana, informeaza AFP.

Intr-un raport intermediar, comisia solicita ca parlamentul britanic sa primeasca documentul pana la jumatatea lui februarie, pentru a fi informat cu suficient timp inainte de inceperea oficiala a procedurii de iesire a tarii din UE.

Un purtator de cuvant al guvernului a salutat raportul, dar a repetat pozitia executivului privind data-limita fixata de prim-ministrul Theresa May pentru publicarea intentiilor - sfarsitul lui martie, cand ar urma sa fie activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Guvernul isi rezerva dreptul de a nu periclita pozitia Regatului Unit la negocierile cu UE, a explicat purtatorul de cuvant.

AFP reaminteste ca unul din punctele cele mai importante ale retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeana este eventuala continuare a apartenentei la piata unica. Saptamana trecuta, May a lasat sa se inteleaga ca are totusi prioritate controlul imigratiei, dar partenerii europeni au indicat clar ca Londra nu poate obtine ambele avantaje. Mai multe detalii din partea premierului ar putea fi anuntate intr-un discurs asteptat marti.

"Indiferent ce acord va fi incheiat, parlamentul trebuie sa aiba posibilitatea sa il voteze", a insistat intr-un comunicat presedintele comisiei parlamentare pentru Brexit, Hilary Benn.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head