cel mai batran pamanteanCel mai batran om din lume a implinit 146 de ani
Cel mai batran om din lume, un indonezian care detine documente conform carora s-a nascut pe 31 decembrie 1870, a sarbatorit 146 de ani si spune ca rabdarea este cheia unei vieti lungi.

Mbah Gotho a aniversat alaturi de nepotii sai, dupa ce, se pare, a supravietuit fratilor sai, celor patru sotii si copiilor pe care i-a avut cu acestea. El traieste intr-un sat din provincia Java centrala, iar autoritatile confirma autenticitatea actelor sale.

Petrecerea a avut loc in prezenta nepotului sau Suryanto si a sotiei acestuia, Suwarni, care, impreuna cu vecinii si prietenii i-au cantat "La multi ani!" batranului care i-a privit zambind si care a reusit sa stinga lumanarile de pe tort.

Intrebat care este secretul unei vieti indelungate, Gotho a spus: "Reteta este rabdarea".

Se spune ca a inceput sa se pregateasca pentru moarte din 1992 si chiar are mormantul pregatit.

In 2016, Mbah Gotho a spus ca tot ce isi doreste este sa moara, dupa ce a inceput sa aiba nevoie de ajutor pentru a se deplasa si a manca. Nepotii sai afirma ca batranul isi petrece mai toata ziua ascultand programele radio, pentru ca vederea i-a slabit foarte mult.

Titlul de cel mai batran om din lume a fost revendicat si de altii, de-al lungul vremii, insa varstele lor nu au putut fi confirmate. Nigerianul James Olofintuyi a sustinut ca are 171 de ani, in timp ce etiopianul Dhaqabo Ebba a spus ca are 163, dar niciunul nu a putut prezenta documente care sa le ateste varsta.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head