brexit uk ueParlamentul European va respinge orice acord Brexit care ar avea ca efect deportarea imigrantilor UE din UK
Parlamentul European va respinge orice acord cu Londra care ar avea ca efect deportarea din Marea Britanie a cetatenilor europeni dupa producerea Brexit, i-a transmis raportorul PE, Guy Verhofstadt, negociatorului britanic, David Davis.

 

"Am confirmat, intr-o noua scrisoare trimisa lui David Davis, care sunt, din punctul nostru de vedere, elementele necesare pentru ajungerea la un aranjament favorabil in privinta drepturilor cetatenilor UE si cetatenilor britanici", a declarat Guy Verhofstadt, raportorul Parlamentului European pe tema Brexit.
"Nu putem accepta un sistem in care cetatenii UE care locuiesc acum in Marea Britanie sa riste sa fie expulzati", a afirmat Guy Verhofstadt.

Raportorul PE a reiterat conditiile fundamentale privind drepturile cetatenilor UE ramasi in Marea Britanie post-Brexit: sa aiba dreptul reunificarii familiale, ramanerea in Marea Britanie sa se produca printr-o "declaratie", nu printr-o "cerere", si sa nu fie nevoiti sa plateasa taxe de rezidenta.
Reprezentantii Bruxellesului si Londrei negociaza in prezent conditiile iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. In etapa a doua a negocierilor vor fi stabilite viitoarele relatii bilaterale.

Negociatorul european, Michel Barnier, a explicat ca liderii UE vor decide in cursul reuniunii din 14-15 decembrie daca exista suficiente progrese in negocierile cu Marea Britanie pentru a trece la faza a doua a negocierilor.
Marea Britanie spera sa mentina accesul la piata Uniunii Europene dupa Brexit. Liderii UE conditioneaza acest lucru de respectarea de catre Marea Britanie a principiilor liberei circulatii a persoanelor, produselor, capitalului si serviciilor. In plus, Londra va trebuie sa contribuie la bugetul UE.
Sursa:Mediafax

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head