wordpress themes

uk brexitMarea Britanie ofera un ragaz post-Brexit de 2 ani cetatenilor UE sa se inregistreze ca rezidenti
Guvernul britanic a afirmat marti ca majoritatea cetatenilor UE care traiesc in prezent in Marea Britanie vor avea dreptul sa ramana in tara dupa finalizarea Brexitului, in martie 2019, relateaza Reuters.

 

Detaliind planurile pentru un program de inregistrare a cetatenilor comunitari, Departamentul pentru Iesirea din Uniunea Europeana si Ministerul de Interne au afirmat ca cetatenii UE vor beneficia de o perioada de gratie de doi ani in care pot aplica pentru obtinerea statutului de rezident post-Brexit.
Statutul legal si drepturile cetatenilor UE reprezinta aspecte-cheie in procesul complicat al iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.
In prezent in Marea Britanie traiesc aproximativ 3 milioane de cetateni din state membre UE.

Cei care se vor ocupa de procesarea cererilor vor avea o anumita flexibilitate de a lua decizii, ceea ce inseamna ca aceste cereri nu ar trebui respinse in cazul unor detalii minore, si majoritatea celor care vor aplica vor primi statutul de rezident, mentioneaza sursele citate.
Costul depunerii unei solicitari nu ar trebui sa-l depaseasca pe cel al unui pasaport britanic si cetatenii UE vor beneficia de asemenea de dreptul de a face recurs in cazul in care cererea le va fi respinsa.

'Am spus foarte clar ca protejarea drepturilor cetatenilor europeni este principala noastra prioritate in cadrul negocierilor. Acestia aduc o contributie extrem de importanta pentru economia si societatea britanica si nu ne dorim ca acest lucru sa se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a parasi UE', a declarat David Davis, ministrul care coordoneaza negocierile pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

'Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc sa ramana aici si sa obtina statutul de rezident (settled status) printr-un sistem simplu si direct de aplicare. Ultima runda de negocieri a inregistrat progrese reale in aceasta directie si sper ca documentul publicat astazi va facilita ajungerea la un acord pentru a garanta drepturile cetatenilor europeni si in aceeasi masura a britanicilor care traiesc in UE', a mai spus el.
Sursa:Agerpres

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head