JunkerPresedintele Comisiei Europene e radical: Sa plece cat mai repede!
Britanicii au votat, joi, intr-un referendum istoric, cu un scor de 51,9% la 48,1%, pentru iesirea tarii lor din Uniunea Europeana. Acum, liderii europeni cer Regatului Unit sa demareze cat mai repede procedurile pentru iesirea din blocul comunitar si lanseaza un avertisment transant: nu va fi nicio negociere!

Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a transmis un mesaj ferm Londrei: "Nu va mai fi nicio negociere!". Acesta a cerut Marii Britanii sa lanseze procedura de parasire a blocului comunitar "cat mai rapid posibil, chiar daca este dureros".

"Germania si Franta ar trebui sa adopte pozitii clare cu privire la Marea Britanie. Vreau sa fie clar, evident, pentru toata lumea, ca procesul incertitudinii in care am intrat nu trebuie sa dureze prea mult timp. Lucrurile trebuie sa fie accelerate", a spus seful executivului comunitar.

Si presedintele francez Francois Hollande a cerut Marii Britanii sa declanseze procedurile de parasire a UE "cat mai curand".

Britanicii au votat in proportie 51,9 la suta sa iasa din Uniunea Europeana, intr-un referendum istoric ce pune capat celor 43 de ani in care Regatul Unit a facut parte din blocul comunitar.

Marea Britanie este astfel prima tara care opteaza pentru iesirea din Uniunea Europeana. Premierul David Cameron - care a anuntat ca va demisiona peste 3 luni - si tabara proeuropeana au suferit o mare infrangere, in timp ce nationalistii exulta. Consecinta imediata este o cadere accentuata a lirei, iar bursele internationale sunt pe rosu.

Totusi, iesirea Marii Britanii din UE nu se va face imediat, ci va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura minimum doi ani.
Sursa:Ziare.com

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head