cristina irimie rfiRomanii rezidenti legali in Marea Britanie pot ramane in caz de Brexit
Dreptul de sedere al romanilor, ca si al celorlalti cetateni din Uniunea Europeana aflati legal in Marea Britanie nu va fi afectat de un eventual vot de iesire din UE in referendumul de joi 23 iunie. CampaniaVote Leave a dat asigurari oficiale, intr-un raspuns la o intrebare adresata de RFI.

“Nimeni din celelalte tari ale UE nu va fi expulzat din Marea Britanie, si nici nu vor fi cetateni ai Regatului Unit care vor fi obligati sa paraseasca alte tari europene, in cazul in care Regatul Unit va parasi UE.
Orice afirmatii contrare nu sunt decat o sperietoare. Propria carta a drepturilor fundamentale a UE impiedica expulzarea colectiva a cetatenilor britanici din statele UE, in timp ce toti cetatenii UE care au resedinta in mod legal in Regatul Unit la data retragerii isi vor pastra dreptul de sedere.

Marea Britanie va putea totusi sa-si recastige controlul asupra cui este admis in Marea Britanie si sa recupereze puterea de a expulza infractorii condamnati care provin din alte state membre ale Uniunii Europene”, se spune intr-un email primit la RFI din partea campaniei Vote Leave.

Care este insa opinia expertilor in recrutare cu privire la statutul romanilor in cazul unui Brexit - vot pentru iesirea din UE?

Cristina Irimie este directoarea unei agentii de recrutare de forta de munca la Londra care se adreseaza cetatenilor romani, precum si fondatoare a primei publicatii online in romana din Marea Britanie, Roman in UK, si vorbeste de impactul referendumului asupra activitatii de recrutare.

Cristina Irimie: Nu am fost afectati dn punctul de vedere al clientilor din Marea Britanie, in schimb am observat o ingrijorare din partea candidatilor pregatiti sa-si inceapa o viata noua in Marea Britanie. Am observat ca o parte a acestora amana decizia relocarii pentru a vedea ce se intampla cu referendumul.

Reporter: Deci nu au grabit lucrurile ca sa ajunga rezidenti britanici cat mai repede?

CI: Nu, candidatii din Romania par a fi putin prudenti, desi daca incercam sa intram in detalii cu ei se vede intoxicarea presei cu privire la referendum si multi dintre ei au informatii eronate sau nu stiu la ce sa se astepte de la acest referendum.
In schimb, daca ne uitam in baza de date a clientilor pe care-i deservim prin firma de consultanta de la Londra observam o mare crestere a numarului de clienti care incearca sa dobandeasca certificatele de rezidenta si de asemenea am observat si aici o mare lipsa de informare.

Reporter: Campania Vote Leave mi-a raspuns la o intrebare si a spus ca cetatenii care sunt deja rezidenti legali in Marea Britanie nu vor fi afectati in cazul unui vot de iesire pe 23 iunie.

CI: Cred ca este un raspuns oficial bun, din pacate multa lume continua sa traiasca intr-o lipsa de informare. Lumea nu stie de unde sa se informeze si atunci apeleaza la informarea din media sociala, in special grupuri pe Facebook si lumea isi da cu presupusul.

Reporter: Ce recomanzi romanilor care se afla deja in Marea Britanie si care doresc sa ramana aici chiar in cazul unui vot de iesire din UE?

CI: Recomand tuturor acestor romani sa se asigure ca indeplinesc criteriile pentru a avea dreptul de sedere in Marea Britanie de la ministerul de interne, chiar daca acesta nu este obligatoriu si de asemenea le recomand celor ce lucreaza pe cont propriu (self-employed) sa se asigure ca au un statut real de self-employment si sa incerce sa devina angajati.

Reporter: Care este starea de spirit a romanilor din Marea Britanie inainte de referendum?

CI: Au emotii si cred ca vad o lume mult mai neagra daca Marea Britanie decide sa iasa din UE dupa acest referednum.

Reporter: Ai auzit de cazuri de oameni care se gandesc sa plece din Marea Britanie chiar daca sunt rezidenti aici?

CI: Nu am auzit de asemenea cazuri, in schimb am auzit de cazuri in care lume de aici, in special muncitori necalificati, se gandesc ca se vor impune vize si nu stiu daca se vor incadra in aceste criterii. Asa ca am constatat ca desi ei nu prea inteleg terminologia, totusi se gandesc ca fiind necalificati vor fi afectati negativ mai mult decat muncitorii calificati.

Petru Clej,
Corespondentul RFI la Londra

(Articol preluat de pe siteul rfi.ro)

ban-ziar-com-120x31 fedbutt ziare logo head